tiistai 18. syyskuuta 2012

Lyötyhjää -otsikko

Uudet hepat on aina yhtä mielenkiintoisia. Aina hoidosta ratsastukseen - mielenkiintoista seurata harjatessa, että tuleeko hampaista, pysyykö paikoillaan, sättääkö, luimiiko, tuleeko kaviosta. Nostaako kaviot ja saako varusteet kunnialla päälle. Pieni jännitys siinä aina on, mutta onneksi keneltäkään ei toistaiseksi ole tullut kaviosta tai hampaista. Kyseessä tällä kertaa eräs, jopa hevosen kokoinen hevonen ja joka myös jää nimeltä mainitsettamattomaksi. Ihan hieno kuusi vuotias tamma, joka on kunnon peevee. Fiksu hoitaessa ja muutenkin näppärä. Tämä tamma on aina ollut sellainen ihmettelevä, mietiskelijä ja ympärilleen katselija. Ei mikään puhisija tai sättääjä, mutta omaa sellaisen erilaisen uteliaan ilmeen, kuin muut. Seurailin hänen ensimmäisiä viikkoja tallilla ja jo silloin, toki hieman hermostuneempana versiona, hän tykkäsi kovin katsella ympärilleen.

No - sitten vähän kiinnostavampaan eli itse tuntiin. Ihan perusjuttuja, ympyröitä ja voltteja käynnissä ennen kuin ravailtiin. En oikein tiennyt kuinka paljon ja kovaa olisin käyttänyt pohjetta, jäi koko tunniksi hieman hämäräksi, että kuinka herkkä tai tunnoton heppa oli. Ihan hyvin se kääntyi ja kerrankin voltit olivat pyöreän muotoisia enemmän kuin soikioita (tai neliöitä tai kolmioita). Tiedä sitten käytinkö vähän liikaa ohjaa. Ravi oli tosi hauskaa - kaveri oli sanonut, että tosi pehmeää kivaajee parasta, mutta että niiiin mukavasti istuttavaa niin en olisi uskonut. Tuntui löytyvän hyvä oma moottori, ei minun tarvinnut kertaakaan ajaa eteen tosissaan vaan muutaman kerran puoli-tosissaan huomauttaa, että älä hyydy. Tosi mukavan reipas ja eteenpäin pyrkivä. Neuvottiin pitämään vaan käsi hiljaa kevyesti paikoillaan ja pohkeet ookoo, niin sillä pärjää. Lisäksi sain kuulla tosi hauskoja juttuja, miten se voi heittää sellaisia pukkeja, ettei ole nähty - kuulemma korkealle ja kovaa. Tosi kivaa.

Ravailtiin harjotusravissa pitkät pätkät ja sain huomata vatsalihasten olemassa olon jälleen. Kulmissa olisin voinut asettaa enemmän, koska se on ihan vakio, että muistan ratsastaa vain sen yhden tietyn kulman ja muut unohdan. Lappu otsaan ehkä. Aloimme väistää ravissa keskeltä kenttää uralle - eka kerta kusi, kun en tiennyt miten olisin sen tehnyt, mutta toisella kerralla pääsin jyvälle. Sisäpohkeella vain työnnetään ja ulko-ohjalla johdetaan - kappas, se jopa onnistui ihan hyvin. Jollain kerralla tarjosin kovin ulkopohkeella väistämistä, mutta siitäpä nousi vain laukka - tässä vaiheessa sain kuulla niistä korkeista pukeista, joita en haluaisi kokea.

Toiseen suuntaan väistettiin niin, että tehtiin kaksi kulmaa - vähän niin kuin S-kirjaimen muotoinen kiemuramikälie, josta taas väistettiin uralle. Tämäkin muutaman kerran hyvä - kehitystä jee?! Uralle väistättämisen jälkeen tultiin kivaa tehtävää. Pieni, mitätön ristikko toisessa päädyssä. Muutama metri ennen estettä käännettiin ja siitä väistettiin estettä kohti ja yli. Ravissa tätä ensin oikeaan kierrokseen ja se meni ihan hyvin, paitsi se ensimmäinen kerta kun ei vaan voi tajuta mitä tehdään (mikseiköhän sitä ei voi katsoa edelliseltä menijältä mallia, niinpä...). Väistöt sujui tähän suuntaan ihan hyvin kaikki ja hypyt oli mukavan pieniä ja pehmeitä, esteen jälkeenkään ei tullut mitään sinkoamisia mihinkään suuntaan vaan se oli mukavan hallitun tuntuista. Toiseen suuntaan väistöt sen sijaan vähän meni ohi, useammalla kerralla vaihdettiinkin laukkaan ja mentiin omaa tehtävää sen sijaan, että olisi väistänyt. Tai sitten tultiin vähän vinossa. Mutta pikkuristikon hyppääminen oli ihan miten päin vaan kivaa.

Lopuksi jokainen laukkasi vuorollaan melkein koko kentän kokoista ympyrää. Muutama kerta pelkästään laukkaa ympäri ja sitten pari kertaa tultiin se pieni este, jonka jälkeen vaihdettiin suunta ja tehtiin hallittu laukanvaihto (or not) ja pari kertaa este. Jostain kumman syystä olin viimeinen tehtävän suorittaja ja muitakin kehotettiin varomaan, jos tulee jotain vähemmän hallittuja käännöksiä. Kummallista, perin kummallista... No, ensin en saanut millään vasenta laukkaa nousemaan - kaveri tosin oli varottanut, että siinä saattaa olla probleemaa. Tämähän nosti lähinnä ulkopohkeella, mutta jotenkin en osaa käyttää sitä... :D Muutamat kerrat hötkyteltiin tosihauskaa hienoa ravia, ennen kuin se lopulta nousi, vähän liikaa ajamalla, mutta minkäs teet. Ehkä olisin voinut vähän ronskimmin kaivertaa sitä pohjetta sinne kylkeen, koska en tosiaan ollut ihan varma, millaisesta pohkeesta saattaisi tulla hillittömän korkea ja kiva pukki. No - lopulta se sieltä nousi ja se oli oikein mukavaa istuttavaa. Muutama kierros ja sitten pari kertaa estettä, oli kivaa taas tulla hallitun tuntuisesti laukassa estettä - "estettä" - kun sai vaan lähinnä istua. Sitten se hallittu hieno laukanvaihto - tai sitten ei, koska ohje meni toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos ja olisin mennyt vielä kierroksen lisää. Tipautti joka tapauksessa tässä vaiheessa raville ja viime tingassa käänsin - sitten se hieno vaihto eli uusi laukka toiseen suuntaan. Tähän suuntaan nosto oli hieno, koska itse lähinnä ajattelin ulkopohkeen siirtoa ja sitten se jo nosti. Neuvoksi sain pitää sisäkättä (tai sisäohjaa, miten vain...) ylhäällä ja laskea ulko-ohjaa alemmas. Sisäkäden juttu oli ihan tuttu juttu, mutta se yllätti, kun laskin vähän sitä ulko-ohjaa niin laukan vauhti hidastui huomattavasti mukavempaan tahtiin. Mielenkiintoinen juttu. Sama juttu tultiin, pari kertaa pikkueste. Jostain syystä tipautti raville aina siinä vaiheessa, kun käänsin esteelle, mutta nosti heti käännöksen jälkeen ja laukassa esteelle. Lopuksi vielä vähän ravailua.

Kiva tunti taas. Uusi hevostuttavuus oli kiva ja tunnin aiheet kivoja ja hyödyllisiä - toki aina parannettavaa löytyy, mutta näinkin oikein hyvä. Näillä eväillä - yök-mikä-sanonta, on hyvä mennä huomenna (tai siis tänään, tiistaina) Oikean Ratsastuskoulun (no ei, SRL:n hyväksymä harrastetalli) ratsastustunnille, saa nähdä mitä tulee. Tunnilla kaikki tuttuja (paitsi yksi, sinä syntinen kuka olet ja kuinka uskallat tulla meidän varaamalle "kaveri"tunnille?!) ja hyppäämistä toivottiin porukalla. Heh, mitäköhän sitä oikeilla "tuntsareilla" tunnista tulee.. :D

5 kommenttia:

  1. Millos uutta postausta tulossa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääääh niinpä! Kamalan laiska olo, joka päivä mietin, että nyt....! mutta eih :D Joo enköhän jos mä tällä viikolla saisin jotain...

      Poista
    2. Odotellaampas innolla sitten uutta postausta! :D

      Poista
  2. Kuvia vois laittaa (:

    VastaaPoista

Asiallisia kommentteja kiitos!